برای بسیاری از خانم ها مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری یکی از دغدغه های مهم به حساب می آید.
این نگرانی زمانی بیشتر می شود که حداقل یک بار تجربه درد شدید دندان، حتی در سال های بسیار دور را داشته باشند.
به همین خاطر خیلی از خانم ها زمانی که تصمیم به باردار شدن می گیرند و یا متوجه بارداری ناخواسته خود می شوند، یکی از کارهایی که برایش برنامه ریزی می کنند مراجعه سریع به دندانپزشک است.
اما در صورتی که زمان مراجعه باردار باشید، ممکن است دندانپزشک به شما بگوید که باید بخشی از درمان ها را در سه ماهه دوم بارداری و یا حتی بعد از تمام شدن بارداری انجام بدهیم و ....
چه باید کرد؟
- نکته اول: اگر قصد بارداری دارید، بهتر است در کنار توجه به تغذیه و ...، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
فراموش نکنید که ممکن است به چند جلسه درمان احتیاج داشته باشید؛ پس به موقع اقدام کنید.
- نکته دوم: در بارداری به علل مختلف که یکی از آنها تغییرات هورمونی ست، لثه ها حجیم و برآمده میشوند.

پس بهتر است قبل از بارداری، با نظر دندانپزشک و در صورت لزوم، یک جرم گیری خوب برای زیر و بالای لثه ها انجام شود.
به علاوه وجود جرم زیاد در دندان ها، عفونت لثه و ...در بارداری، می تواند موجب وزن کم نوزاد در زمان تولد بشود پس جرم گیری دندان ها قبل از بارداری را جدی بگیرید.
- نکته سوم: حتما از نخ دندان استفاده کنید چراکه مسواک فقط سه سطح از پنج سطح دندان را تمیز می کند و ضمناً فراموش نکنید نکات ساده و کاربردی را که برای استفاده از نخ دندان وجود دارد را هم، رعایت کنید.
در کنار تمام این رعایتها، اگر نیاز به اقدامات دندانپزشکی در بارداری داشتید، نکات زیر رو رعایت کنید:
- 3 ماهه ی اول بارداری، حساس ترین زمان برای جنین است چراکه سیستم عصبی و ارگان های اصلی بدن او در حال شکل گیری ست به همین دلیل چنانچه مشکل اورژانسی ندارید حتما بعد از ورود به سه ماه ی دوم بارداری برای درمان مشکل دندان تون مراجعه کنید.
- تحت هر شرایطی، حتما به دندانپزشک ( حتی دستیار دندانپزشک که وسیله ها را میگذارد) یادآوری کنید که باردار هستید تا داروهای متناسب در بارداری انتخاب شود.( از داروی بی حسی گرفته تا آنتی بیوتیکی که تجویز می شود)
- اگر مجبور به تزریق بی حسی دندان در بارداری هستید، کم خطر ترین زمان، ۳ ماهه دوم بارداری ست؛ پس برنامه ریزی کنید.
- اگر ناچار به گرفتن عکس رادیولوژی خصوصا OPG (پانورکس)در بارداری شدید؛ حتما به مراکزی مراجعه کنید که سیستم تصویربرداری دیجیتال داشته باشند.

در این صورت؛ میزان اشعه به ۰.۰۱ دستگاه های عادی کاهش پیدا می کند؛ به علاوه کیفیت بهتری هم دارد.
- استفاده از شیلد سربی بدنی و همین طور ترجیحا تیروئید بند سربی هم فراموش نشود.
- از جراحی دندان در بارداری به جز در موارد نیاز به جراحی اورژانسی (نظیر تومورهای بارداری که بلع را دچار مشکل کرده اند) پرهیز کنید.
- در کنار تمام این موارد، این رو هم در نظر داشته باشید که عفونت و آبسه دندان اگر درمان نشود؛ می تواند برای بارداری خطرآفرین باشد پس چنانچه حس کردید مشکلی برای دندانهاتون ایجاد شده حتی اگر باردار هستید و در سه ماهه اول! حتما به دندان پزشک مراجعه کنید تا بهترین تصمیم برای شما گرفته شود.
بارداری سلامت و شاد رو برای شما عزیزان آرزومندیم!
زهرا سادات پورمطهری. کارشناس مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی