بعضی از شرایط، خطر ابتلا به سرطانهایی مثل سرطان دهانه ی رحم، سرطان سینه و ... را بالا می برند.
- با عواملی که احتمال جهش های ژنتیکی را افزایش می دهند و در نتیجه ممکن است خطر سرطان را بالا ببرند آشنا شوید:

- استعمال دخانیات
شناخته شده ترین نمونه ای که می تواند منجر به جهش ژنتیکی شود، همین دخانیات است.
مثلا در افراد حساس، در صورتی که تماس با دخانیات، از نظرمدت و مقدار قابل ملاحظه باشد، با پیدایش سرطان ریه، ارتباط دارد.
همینطور ارتباط بین سرطان دهانه ی رحم و استعمال دخانیات هم از چند دهه قبل شناخته شده است!
همچنین مشخص شده است که مواد جهش زای موجود در سیگار، به طور انتخابی در ترشحات دهانه ی رحم تجمع پیدا کرده و غلیظ می شوند.
جالب است بدانید که استعمال دخانیات، نه تنها از نظر سرطان زا بودن، یک مهاجم به حساب می آید بلکه مدافع های بدن ما را هم از بین می برد.
یعنی می تواند عملکرد ژن سرکوبگر تومور را هم مختل کند!
- دومین عاملی که می تواند منجر به جهش ژنتیکی شده و احتمال سرطان رو بالا ببرد، تماس با اشعه است.
و باز جالب است بدانید که خطر کلی سرطان ناشی از اشعه در بانوان 10 درصد بیشتر از آقایان است!
این اختلاف به دلیل وجود سرطانهای اختصاصی بانوان مثل سرطان سینه است.
- نقص سیستم ایمنی بدن
به طور کل، خطر سرطانها در افرادی که به هر دلیلی دچار نقص سیستم ایمنی هستند از افراد مشابه بیشتر است.

- رژیم غذایی نامناسب
به عنوان مثال رژیم غذایی که چربی بیشتری داشته باشد، خطر سرطان سینه و روده بزرگ را بالا می برد.
و برعکس رژیم غذایی که فیبر بیشتری دارد، این خطر را کاهش می دهد.
همچنین کمبود اسید فولیک ( ویتامین B9 ) و کمبود ویتامین A و C خطر سرطان دهانه ی رحم را افزایش می دهند.
به طور کل در رابطه با سرطان دهانه ی رحم، تحقیقات ثابت کرده اند که هرچه رژیم غذایی یک خانم مشابه رژیم غذایی غربی یعنی شامل چربی های اشباع، قندهای مصنوعی، مواد غذایی دارای سدیم بالا و پر نمک، فست فود ها و ... باشد؛ به دلیل بالارفتن التهاب در بدن، ریسک این سرطان بالاتر می رود و در عوض هرچه تغذیه یک خانم بیشتر مشابه رژیم غذایی مدیترانه ای و سرشار از میوه ها و سبزیجات ( از همه ی انواع و رنگ ها)؛ باشد؛ با دریافت کردن آنتی اکسیدان ها، احتمال ابتلای او به سرطان دهانه ی رحم کمتر خواهد بود.
پس تا جایی که می توانید رژیم غذایی تان را از تنوع بالای سبزیجات و میوه ها پر کنید.
قندهای طبیعی را جایگزین قندهای مصنوعی، نوشیدنی های مملو از قند و ...کنید.
به جای دریافت چربی زیاد اشباع شده از غذاهای چرب و لبنیات پر چرب و ... از دانه های روغنی برای دریافن چربی مفید و طبیعی استفاده کنید.
سیر و پیاز و حبوبات هم فراموش نشود!
مواد غذایی حاوی ویتامین های مختلف ( E، A، C ،D و ...) را جستجو کنید و به طور مرتب در برنامه غذایی تان مصرف کنید.
در آخر
امیدواریم با انتخاب یک سبک زندگی آگاهانه،
سلامتی و شادابی را به خود و عزیزانتان هدیه بدهید!
زهرا سادات پورمطهری. کارشناس مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی