مواد غذایی ممنوع در بارداری مواد غذایی ممنوع در بارداری

 

اهمیت موضوع:

تغذیه مادر باردار نسبت به تغذیه افراد دیگر از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است چراکه سلامت جنین و بارداری به شدت متاثر از مواد غذایی ست که مادر دریافت می کند.

این اثر تا حدی ست که بعضی از مواد خوراکی مصرفی مادر می تواند موجب سقط، ناهنجاری جنین، به دنیا آمدن نوزاد ناسالم و ...بشود.

پس اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید حتما لازم است مواد غذایی که در بارداری منع مصرف دارند را؛ بشناسید.

  • یک پیام به طور خاص برای آن دسته از مادرانی که کلا ترجیح می دهند همه چیز رو ساده بگیرند و خودشون رو درگیر باید و نباید های زیاد نکنند و در نتیجه تمایل زیادی به آگاه شدن از خوراکی های ممنوع در بارداری هم ندارند:

مادر عزیز و دوست داشتنی !

خوشبختانه مواد خوراکی که در بارداری ممنوع هستند، بسیار کم هستند و در نتیجه پرهیز از اونها کار بسیار ساده ای ست فقط کافیست یک بار لیست این مواد خوراکی رو مطالعه کنید در عوض کودک دلبندتون رو از خطرات جدی که بعضی از این مواد دارند، حفظ می کنید و این بسیار ارزشمند است.

 

چه مواد غذایی در بارداری ممنوع هستند؟

 

ماهی های حاوی سطح بالای جیوه به دلیل خطر آسیب مغزی جنین

( مانند کوسه ماهی، شمشیر ماهی، ماهی خال خالی ، شاه ماهی و ...)

البته ماهی هایی مانند ماهی سالمون، ماهی تون، تیلاپیلا و ... از آنجا که حاوی مقادیر کمی از جیوه هستند، فقط در صورت مصرف اندک مجاز هستند.

 

  • مواد غذایی حاوی سطح بالایی از ویتامین  آ مانند جگر

 

  • گوشت و مرغ خام و یا نیم پخت( چراکه ممکن است به برخی از باکتری های خطرناک مانند سالمونلا و سایر ارگانیسم ها آلوده باشند)

 

  • ماهی و صدف خام – پس از خوردن سوشی در بارداری پرهیز کنید.

 (چراکه می تواند آلوده به عفونت های انگلی، باکتریایی و ویروسی متفاوتی باشد و در نتیجه سلامت جنین را به خطر جدی بیاندازد)

 

  • تخم مرغ خام و تخم مرغ نیم پز یا عسلی ( به دلیل احتمال آلودگی به باکتری سالمونلا و ...)

 

  • غذاهای دریایی دودی و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... نیز در بارداری منع مصرف دارند مگر اینکه کاملا گرم شوند.

 

 چراکه این مواد غذایی در صورتیکه حرارت نبینند و به صورت سرد میل شوند، می توانند دارای باکتری لیستریا باشند که در این صورت با عبور از جفت، ممکن است خطر عفونت خونی و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشند.

 

  • میوه و سبزیجاتی که به طور کامل و صحیح شسته نشده باشند چراکه ممکن است آلوده به انگل توکسوپلاسموز باشند.

 

  • جوانه های خام ( مانند یونجه، شبدر، تربچه، ماش و ...) به دلیل احتمال الودگی به باکتری سالمونلا

 

  • شیرین کننده های مصنوعی

 

  • غذاهای مانده ( یعنی غذاهایی که بیش از زمان مجاز در محیط اتاق باقی مانده اند و یا چند روز در یخچال مانده اند حتی اگر علایم فاسد شدن نداشته باشند می توانند حاوی برخی باکتری ها باشند)

 

 

  • نوشیدنی های انرژی زا ( به دلیل مقادیر بالای کافئین ) –
  • کافئین  بیش از حد مجاز: کافئین مصرفی مادر چنانچه بیشتر از حد مجاز باشد می تواند موجب سقط، زایمان زودرس، وزن کم نوزاد و مشکلات دیگری برای نوزاد شود.

 

پس حتما دقت کنید که روزانه از مواد خوراکی که حاوی کافئین هستند مانند نوشابه ، قهوه، شکلات و ...  بیش از 200میلی گرم مصرف نکنید.

 

  • غذاهای کنسرو شده و غذاهای غنی از نیترات مثل سوسیس و هات داگ و ... هم بهتر است مصرف نشوند.

 

  • همچنین بهتر است تا جایی که مقدور است به سمت غذاهای آلرژی زا ( مانند بادمجان، بادام زمینی، سویا و ...) نروید.

 

 

  • و در آخر یک نکته ی بسیار مهم:

هیچ گونه داروی شیمیایی و یا گیاهی و همینطور دم نوش ها و عرقیات گیاهی را قبل از اینکه از مجاز بودن مصرف شان در بارداری مطمئن شوید؛ مصرف نکنید!

چراکه بسیاری از آنها در بارداری ممنوع هستند و یا حداقل اثر آنها در سلامت جنین و بارداری تاکنون بررسی نشده است.

به عنوان مثال دم نوش زعفران به دلیل این که مقادیر بالایی از زعفران دارد و همچنین دم نوش گل گاو زبان می تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد.

و این در حالیست که برخی از مادران به اشتباه گمان می کنند دم نوش ها و داروهایی که گیاهی هستند، بی ضرر هستند.

 

بارداری سرشار از سلامتی و اتفاق های خوب رو برای شما آرزومندیم!

 

زهرا سادات پورمطهری. کارشناس مامایی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی